Co można zapakować próżniowo z wykorzystaniem odpowiedniej maszyny?

Odpowiednie zapakowanie produktów do przechowywania i transportu jest bardzo ważne. Ma ono ogromny wpływ zachowanie przez transportowane produkty wysokiej jakości oraz wszelkich walorów i pożądanych cech. Dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na opakowanie odpowiednio dopasowane do konkretnego produktu. Nie chodzi tu tylko o kształt, ale przede wszystkim o jego odpowiednie zabezpieczenie. Jednym ze sposobów, który jest bardzo przydatny w gastronomii, przemyśle farmaceutycznym i medycznym, a także w wielu innych branżach, jest pakowanie próżniowe.


Jakie produkty właściwie można pakować próżniowo?

Pakowanie próżniowe polega na szczelnym zamykaniu produktów opakowaniu, do którego nie ma prawa dostać się nic z zewnątrz. Środek pozbawiony jest także powietrza, które zostaje odessane do zera. Dzięki temu w środku panują idealne warunki do przechowywania żywności, leków, surowców i roztworów medycznych oraz wielu innych produktów, które nie powinny być narażane na proces utleniania, ponieważ mogą w jego wyniku stracić swoje właściwości. Dodatkowo pakowanie próżniowe znacznie przedłuża świeżość produktów, dzięki czemu ogranicza się ich marnowanie, co jest szczególnie istotne w przypadku szpitali i aptek, a także lokali gastronomicznych i przemysłu spożywczego. Dzięki profesjonalnie wykonanemu pakowaniu próżniowemu, produkty są bardzo dobrze chronione przed zniszczeniem, dlatego też bardzo często próżniowo pakowane są cenne rzeczy. Tę metodę wykorzystuje się między innymi w bankach, podczas pakowania pieniędzy do transportu, a także w przemyśle elektronicznym i jubilerstwie.

maszyna-do-pakowania-próżniowego

Wiecej informacji dowiesz się na stronie: PRZEMYSŁOWE PAKOWARKI PRÓŻNIOWE HENKELMAN

Pakowanie próżniowe najszerzej wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. W ten sposób zabezpieczane są produkty mięsne, przetwory mleczne, ryby i owoce morza, a także warzywa i owoce różnego rodzaju. Czasami można również spotkać soki oraz sosy pakowane próżniowo. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, aby do próżniowego opakowania zapakować ciecz. Jest to możliwość wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w lokalach gastronomicznych. W restauracjach oraz barach szybkiej obsługi, bistrach i innych miejscach, w których serwuje się jedzenie, bardzo często wykorzystywane są specjalne pakowarki próżniowe. Dzięki temu o wiele mniej jedzenia się marnuje i można robić kilkudniowy zapas produktów bez obaw o ich jakość i świeżość. Ponadto w restauracjach bardzo często pakowanie próżniowe stosowane jest do techniki przyrządzania potraw sous vide, która zapewnia jedzenie wysokiej jakości, które jest bardzo aromatyczne i soczyste, i nie traci walorów smakowych i zapachowych w trakcie gotowania.

Postaw na pakowarki próżniowe od sprawdzonego producenta

Pakować próżniowo można wiele cennych przedmiotów, a także żywność i napoje. Jest to metoda, która doskonale się sprawdza w gastronomii oraz w przemyśle spożywczym, a także podczas pakowania banknotów, cennych kamieni szlachetnych i wartościowej biżuterii oraz leków, sprzętów medycznych i wielu, wielu innych produktów, które wymagają odizolowania od negatywnego wpływu czynników zewnętrznych. Jeśli zależy Ci na tym, aby w Twojej firmie produkty pakowane próżniowo były naprawdę dobrze zabezpieczone przed procesem utleniania, to koniecznie zainwestuj w wysokiej jakości pakowarkę próżniową od sprawdzonego producenta. Urządzenie tego typu powinno być dopasowane do konkretnych wymagań danej branży oraz do indywidualnych potrzeb lokalu lub przedsiębiorstwa przemysłowego z dowolnej branży. Dzięki temu urządzenie do pakowania próżniowego na pewno spełni Twoje wszystkie oczekiwania i sprawi, że wybrane produkty zostaną odpowiednio zabezpieczone przed zniszczeniem lub zepsuciem.

zakapowane-prózniowo-warzywa

Niezwykle szeroką ofertę na produkty wysokiej jakości służące do próżniowego pakowania oferuje firma Henkelman. Wśród dostępnych u nich pakowarek próżniowych można znaleźć modele stołowe oraz podłogowe, które różnią się między sobą gabarytami oraz zastosowaniem. Ponadto dostępne są u nich maszyny wyposażone w specjalne technologie, na przykład takie przystosowane do próżniowego pakowania żywności w celu obróbki jej metodą sous vide, a także z programem czerwone mięso czy z czujnikiem punktu wrzenia. Dostępne są również specjalne pakowarki próżniowe z zaawansowanym mechanizmem podwójnego zgrzewania, łatwego przekładania lub czyszczenia oraz delikatnego napowietrzania. Funkcjonalności i opcji w ich profesjonalnych pakowarkach próżniowych jest naprawdę wiele. Jeśli nie wiesz, jaki model wybrać, to koniecznie skontaktuj się z obsługą, aby uzyskać dodatkowe informacje i wsparcie w podejmowaniu tej bardzo ważnej decyzji.